Valpreventie

De beste oefeningen voor valpreventie: meer veiligheid en mobiliteit vanuit huis!

Valincidenten vormen een serieuze bedreiging voor de veiligheid en het welzijn van ouderen. Gelukkig kunnen regelmatige oefeningen voor valpreventie helpen om het risico op vallen aanzienlijk te verlagen. In dit blogartikel verkennen we diverse effectieve valpreventie oefeningen en bespreken we hoe de ondersteuning van een fysio kan bijdragen aan de stabiliteit en zelfstandigheid van ouderen.

Belang van valpreventie
Naarmate we ouder worden, worden onze spieren en botten zwakker, en ons evenwicht kan afnemen. Dit maakt ouderen kwetsbaar voor vallen, wat kan leiden tot ernstige verwondingen, ziekenhuisopname en een afname van de mobiliteit. Door regelmatig specifieke oefeningen voor valpreventie te doen, kunnen ouderen hun spierkracht, balans en algemene fysieke stabiliteit verbeteren. Zo behoud je ook het vertrouwen om lekker te blijven bewegen en naar buiten te durven gaan.

1.      Balansoefeningen
Balansoefeningen zijn essentieel voor valpreventie. Simpele oefeningen zoals op één been staan of hiel-tot-teen lopen, verbeteren de balans en coördinatie. Deze oefeningen kunnen thuis worden uitgevoerd met minimale ondersteuning, waardoor ze een makkelijke eerste stap vormen in valpreventie.

 2.      Krachttraining
Versterking van de beenspieren is een andere cruciale factor in het voorkomen van vallen. Kniebuigingen en gestrekt heffen van de benen zijn effectieve oefeningen die de kracht in de benen opbouwen, wat essentieel is voor het ondersteunen van een stabiele houding en beweging. Deze oefeningen verhogen ook de botdichtheid, wat de impact van een val kan verminderen.

3.      Rekoefeningen
Rekoefeningen spelen een belangrijke rol in het behouden van de flexibiliteit van spieren, wat bijdraagt aan een betere balans en mobiliteit. Regelmatige stretching kan stijfheid verminderen en het bewegingsbereik vergroten, wat allemaal bijdraagt aan een lager risico op vallen.

4.      Wandelen
Wandelen is niet alleen een uitstekende oefening, het is ook bijzonder nuttig voor het verbeteren van de balans en kracht. Regelmatige wandelingen helpen bij het handhaven van de fysieke fitheid en kunnen sociale interacties bevorderen, wat ook bijdraagt aan een algemeen gevoel van welzijn.

 Fysiotherapeutische Ondersteuning
Voor wie extra ondersteuning nodig heeft kan een fysiotherapeut individueel aangepaste oefenprogramma's bieden, die gericht zijn op specifieke behoeften van een persoon, wat de effectiviteit van valpreventie verder verhoogt. Bij meerdere fysiotherapeuten zijn tegenwoordig speciale programma’s voor valpreventie. Ben je al bezig met zo’n traject bij de fysiotherapeut maar wil je meer doen om fitter te worden? Of wil je na zo’n traject doorgaan met oefenen? Dan kan je fysio met Move4Vitality een oplossing bieden. Move4Vitality biedt de mogelijkheid om je behandeling iedere dag voort te zetten, zelfs wanneer je de praktijk verlaat. Het belangrijkste is dat je fysio iedere dag jou begeleidt en steun biedt. Je kunt je oefenschema in de app bekijken, oefeningen doen en een pijn- en vermoeidheidsscore ingeven waarmee jij je fysiotherapeut informeert. Tevens kun je altijd contact opnemen met je fysiotherapeut, die 24/7 via de chat bereikbaar is. Zo word je begeleid om zelfstandig oefeningen te doen, om letterlijk sterker in je schoenen te kunnen staan.

 Conclusie
Valpreventie is een essentieel onderdeel van de zorg voor ouderen. Door zelfstandig en actief te bewegen, kan het risico op vallen geminimaliseerd worden. Met de professionele begeleiding van Move4Vitality kunnen ouderen hun kans op vallen verlagen en hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Neem vandaag nog de eerste stappen naar een veiliger leven met ondersteuning van Move4Vitality of kijk op m4vit.nl voor meer informatie.


Wandel naar je Werk-dag